Opbouwend, motiverend en inspirerend

Loes is de fijnste pianodocent die ik ooit heb gehad. Ze geeft altijd opbouwende kritiek. In elke fase van het studeren trekt ze een ander register open. Bij het begin van een nieuw stuk leert ze me hoe ik het beste kan studeren, bij technische moeilijkheden geeft ze handige tips en bij de laatste fase inspireert ze me muzikaal.

Als ik zelf weer eens moedeloos ben omdat ik het idee heb dat ik maar wat zit te prutsen, weet Loes me op te peppen: ‘Je gaat vooruit!’, en kom ik na de pianoles weer gemotiveerd thuis. Dank zij haar kan ik echt muziek maken.

Ontdekkingstocht met een ervaren, empathische gids.

Je bepaalt zelf wat je mooi vindt of wat je wilt spelen en Loes begeleidt je stap voor stap. Ze luistert goed naar wat je tegenkomt en wat je ervaart, en geeft dan gerichte, praktische aanwijzingen en oplossingen. Zo opent zich iedere keer weer een beetje meer van de prachtige wereld van het muziek maken.

Het enthousiasme dat dat oplevert is de echte drive voor mij, en ik ervaar dat dat ook voor Loes geldt. Toen ik bij Loes begon wilde ik een aantal stukken leren spelen, maar gaandeweg wil ik nu piano leren spelen. Wat ze me tot nu toe heeft geleerd, overstijgt alle stukken.

Elke week verheug ik me weer

… op mijn pianoles bij Loes. Zij geeft zo sprankelend en inspirerend les! Ze ziet meestal precies waar ik ‘zit’, waar ik tegenaan loop en waar ik weer mee vooruit kan. Die kleine drempels die ik dan soms ervaar weten we dan samen met gemak te overbruggen zodat ik na elke les het gevoel heb dat ik weer een belangrijke stap heb gemaakt . En ik weer met plezier en gemotiveerd naar mijn ‘huiswerk’ en de volgende les uitkijk. En naast een uitstekende muziekpedagoog is Loes voor mij trouwens ook nog een heel fijn mens.

Loes kijkt naar mij

… zoals ik ben. Ze is oprecht geïnteresseerd in hoe het met me gaat en heeft oog voor wat er nodig is op dat moment. De ene keer heb ik het druk en krijg ik een makkelijker stukje en soms heb ik behoefte aan uitdaging en dan zoeken we iets moeilijkers. Als ze ziet dat ik lol heb in snelle loopjes, zoekt ze daar muziekstukken bij en zo leer ik steeds weer nieuwe dingen.

Ze geeft me het gevoel dat het goed is wat ik doe. En ondanks dat er altijd verbeterpunten zijn, ik vooral plezier moet hebben in het spelen. Ze inspireert mij door me te laten zien wat zij zo mooi vindt in het muziekstuk, in hoe ik het speel of in dingen die ik vertel. Ze laat pianospelen een deel van mijn leven worden door in te spelen op wat er gebeurt in mijn leven.

Na 30 jaar

… heb ik weer pianoles genomen. Hoewel ik wel ben blijven spelen in die tijd, ging mijn spel niet echt meer vooruit. Inmiddels zijn mijn nocturnes van Chopin en partita’s Bach met sprongen vooruit gegaan. De beslissing om weer les te gaan nemen, was een hele goede. En dat geldt zeker ook voor mijn keuze voor Loes.

Ik speel al van kinds af aan piano

… en heb de meeste jaren ook lessen gevolgd. De laatste jaren bij Loes. Als mij gevraagd wordt of ik dit doe om steeds betere en moeilijkere stukken te leren spelen, dan is het antwoord nee. Als ik les heb word ik uitgedaagd om nieuwe stukken in te studeren, ik kom muziek op het spoor waar ik alleen niet op gekomen was, en ik word geholpen om in al die noten de muziek te ontdekken. Zeker als het ‘klikt’ met de persoon waar ik les van krijgt, zoals met Loes! Gewoon erg leuk om te doen, het houdt mij enthousiast. En het is natuurlijk ook een feest om op zo’n prachtige Steinway-vleugel te mogen spelen. Van harte aanbevolen!

Loes geeft met veel aandacht les

… en heeft daarbij veel inlevingsvermogen in mij als leerling. Ze weet precies die aanwijzingen te geven, waardoor mijn enthousiasme aangewakkerd wordt; waardoor ik weet hoe ik een bepaald probleem kan aanpakken; waardoor er een ander licht op de muziek kan vallen en waardoor ik me steeds verder ontwikkel in het pianospelen.