Opbouwend, motiverend en inspirerend

Loes is de fijnste pianodocent die ik ooit heb gehad. Ze geeft altijd opbouwende kritiek. In elke fase van het studeren trekt ze een ander register open. Bij het begin van een nieuw stuk leert ze me hoe ik het beste kan studeren, bij technische moeilijkheden geeft ze handige tips en bij de laatste fase inspireert ze me muzikaal.

Als ik zelf weer eens moedeloos ben omdat ik het idee heb dat ik maar wat zit te prutsen, weet Loes me op te peppen: ‘Je gaat vooruit!’, en kom ik na de pianoles weer gemotiveerd thuis. Dank zij haar kan ik echt muziek maken.

Ontdekkingstocht met een ervaren, empathische gids.

Je bepaalt zelf wat je mooi vindt of wat je wilt spelen en Loes begeleidt je stap voor stap. Ze luistert goed naar wat je tegenkomt en wat je ervaart, en geeft dan gerichte, praktische aanwijzingen en oplossingen. Zo opent zich iedere keer weer een beetje meer van de prachtige wereld van het muziek maken.

Het enthousiasme dat dat oplevert is de echte drive voor mij, en ik ervaar dat dat ook voor Loes geldt. Toen ik bij Loes begon wilde ik een aantal stukken leren spelen, maar gaandeweg wil ik nu piano leren spelen. Wat ze me tot nu toe heeft geleerd, overstijgt alle stukken.

Elke week verheug ik me weer

… op mijn pianoles bij Loes. Zij geeft zo sprankelend en inspirerend les! Ze ziet meestal precies waar ik ‘zit’, waar ik tegenaan loop en waar ik weer mee vooruit kan. Die kleine drempels die ik dan soms ervaar weten we dan samen met gemak te overbruggen zodat ik na elke les het gevoel heb dat ik weer een belangrijke stap heb gemaakt . En ik weer met plezier en gemotiveerd naar mijn ‘huiswerk’ en de volgende les uitkijk. En naast een uitstekende muziekpedagoog is Loes voor mij trouwens ook nog een heel fijn mens.

Loes kijkt naar mij

… zoals ik ben. Ze is oprecht geïnteresseerd in hoe het met me gaat en heeft oog voor wat er nodig is op dat moment. De ene keer heb ik het druk en krijg ik een makkelijker stukje en soms heb ik behoefte aan uitdaging en dan zoeken we iets moeilijkers. Als ze ziet dat ik lol heb in snelle loopjes, zoekt ze daar muziekstukken bij en zo leer ik steeds weer nieuwe dingen.

Ze geeft me het gevoel dat het goed is wat ik doe. En ondanks dat er altijd verbeterpunten zijn, ik vooral plezier moet hebben in het spelen. Ze inspireert mij door me te laten zien wat zij zo mooi vindt in het muziekstuk, in hoe ik het speel of in dingen die ik vertel. Ze laat pianospelen een deel van mijn leven worden door in te spelen op wat er gebeurt in mijn leven.

Als ik dingen moeilijk vind

… dan bedenkt zij er een verhaaltje of schilderijtje bij waardoor ik het makkelijker kan spelen. Dat is voor mij erg fijn. De noten leer ik met een notendoosje. Dat is een doosje met papiertjes met een noot erop en dan moet jij leren welke noot het is en op de achterkant staat de naam van de noot.

Loes kan zelf heel mooi en goed spelen en als ik aan een nieuw stuk toe ben, dan speelt ze een paar liedjes voor en dan mag ik de mooiste kiezen en soms geef ik ze zelfs een cijfer. Ik ben te weten gekomen hoe je links en rechts samen kunt spelen. En Loes kan ook goed uitleggen hoe je je vingers zo neer moet zetten dat het ook echt mooi gaat klinken.

Dat ik even niks móet

… maar gewoon lekker mag spelen en daarbij ook nog veel leer. Daarom vind ik mijn pianolessen bij Loes altijd super leuk! De keuze uit muziekstukken is echt onwijs groot waardoor ik altijd wel iets leuks kan spelen. Ik leer niet alleen wat ik moet spelen maar ook op welke manier; hoe ik mijn hand moet plaatsten of dat ik juist meer pedaal moet geven. Ook met noten lezen van de linker hand ben ik tijdens de les goed geholpen.

Na 30 jaar

… heb ik weer pianoles genomen. Hoewel ik wel ben blijven spelen in die tijd, ging mijn spel niet echt meer vooruit. Inmiddels zijn mijn nocturnes van Chopin en partita’s Bach met sprongen vooruit gegaan. De beslissing om weer les te gaan nemen, was een hele goede. En dat geldt zeker ook voor mijn keuze voor Loes.

Bij Loes heb ik ontdekt

… hoeveel er in een muziekstuk zit. En in mijzelf! Op hoeveel manieren je kunt studeren! Dat maakt voor mij de lessen erg fijn. Zij kijkt echt naar wat je nodig hebt, qua muziekkeuze, begeleiding en stimulatie! Ik ga met veel plezier naar haar lessen waar ze me altijd weet te inspireren door haar enthousiasme en vakkennis.

Ik vind pianospelen super

… want ik krijg bij elk stuk een ander gevoel. Ik ben altijd erg precies bij het uitzoeken van nieuwe stukken,want ik vind dat een stuk je wel echt moet raken. Als ik naar een stuk luister, hoor ik er altijd een verhaal in. Of het gaat over een rijzende zon, vroege morgendauw of een klaterende waterval. Maar ook een donker rollende zee of knallend onweer.

Ik vind dat Loes me bij alles altijd heel goed helpt en me altijd begrijpt. Als we een nieuw stuk moeten uitkiezen speelt ze het altijd even voor dat vind ik heel fijn want dan kan ik horen hoe het klinkt. Als ik het ritme niet snap, helpt Loes me altijd met het tellen. Meestal speel ik alles uit mijn hoofd en lees ik de noten niet, maar Loes vindt dat niet erg en dat vind ik super tof.

Ik speel al van kinds af aan piano

… en heb de meeste jaren ook lessen gevolgd. De laatste jaren bij Loes. Als mij gevraagd wordt of ik dit doe om steeds betere en moeilijkere stukken te leren spelen, dan is het antwoord nee. Als ik les heb word ik uitgedaagd om nieuwe stukken in te studeren, ik kom muziek op het spoor waar ik alleen niet op gekomen was, en ik word geholpen om in al die noten de muziek te ontdekken. Zeker als het ‘klikt’ met de persoon waar ik les van krijgt, zoals met Loes! Gewoon erg leuk om te doen, het houdt mij enthousiast. En het is natuurlijk ook een feest om op zo’n prachtige Steinway-vleugel te mogen spelen. Van harte aanbevolen!

Loes geeft met veel aandacht les

… en heeft daarbij veel inlevingsvermogen in mij als leerling. Ze weet precies die aanwijzingen te geven, waardoor mijn enthousiasme aangewakkerd wordt; waardoor ik weet hoe ik een bepaald probleem kan aanpakken; waardoor er een ander licht op de muziek kan vallen en waardoor ik me steeds verder ontwikkel in het pianospelen.

Ik zit op pianoles bij juf Loes

…en ik vind pianospelen heel leuk. Ik heb al veel geleerd van de pianolessen. De lessen vind ik gezellig, leerzaam en zelfs ontspannend. Juf Loes vind ik een leuke lieve juf. Ze geeft je de ruimte om met ideeën te komen en elke les leer ik iets nieuws. Ik vind filmmuziek heel erg mooi en daar houdt juf Loes rekening mee. Ik krijg ook goed uitleg met noten leren lezen. En de lesboeken vind ik ook heel leuk.

Een uitje met diepgang

Pianoles bij Loes is inderdaad een uitje en de diepgang geeft Loes als ze les geeft. Behalve haar muzikale adviezen hoe een stuk gespeeld dient te worden, vertelt ze meer dan ze in haar woorden weer geeft. Thuis gekomen achter de piano begrijp ik pas de diepgang wat ze eigenlijk gezegd heeft! En dan te mogen spelen op de Steinway vleugel is een openbaring! Behalve hard en zacht te spelen ook heel wat aan toonvorming te kunnen doen, dus echt werken. Dit is in mindere maten niet mogelijk op mijn piano (Yamaha CLP545). Ondergetekende (momenteel dit schrijvende 81 jaar) heb ik sinds juni 2017 pianoles van Loes. De piano is voor mij het instrument om mijn emoties een plaats te geven, zeker nu na het overleiden van mijn vrouw. Ik hoop nog heel lang, en velen met mij van “het uitje” bij Loes mogen genieten.